I corsi

OUR COURSES

” One person is enough to make a coffee. To prepare excellent coffee you need an excellent barista”

One of the main activities of the Coffee Studio is to provide the best conditions for professional training of baristas and coffee enthusiasts through certified SCA courses, recognized around the world.

The training area has the most advanced equipment, including a two group Rancilio Classe 11 Excelsius machine and a La Marzocco Strada EP, for professional espresso extraction;

grinders, both with dispenser and on demand micrometer, a range of accessories for brewing and a coffee shop, aimed at enabling the students the most effective and comprehensive practice possible.

The courses are held every month and are taught by Chiara Bergonzi, authorized SCAE trainer, world champion of Latte Art 2014 and international judge of WCE circuit for Latte art competitions.

For those who take their first steps into the varied world of coffee.

All the skills needed to become a good barista.

The main skills required to make the best use of the filtered coffee extraction tools.

The tasting and sensory evaluation of coffee.

The techniques for froathing milk and decorating cappuccino in free pour tecnique.

Our trainer

CHIARA BERGONZI

“When I opened my first bar at 18, and I realized that there were 38 of us selling coffee on one road, I knew that I had to try to do something different, if I wanted to set myself apart from the rest.”

Born in Piacenza in 1985, Chiara Bergonzi began to work in the bar and cafe sector at a very young age. Immediately she stood out thanks to her passion for coffee art, a discipline in which she would reach such heights as national and international rankings. In 2014, after winning the national championship for the third consecutive time (Cila) at the Sigep trade fair in Rimini, she flew to Melbourne to represent Italy at the World Latte Art Championship, where she took second place, the best finish ever for an Italian. Now she is dedicated to training and is an international SCA judge.

AWARDS

 2° Place (2014)
WORLD LATTE ART CHAMPIONSHIP
Melbourne

 1° Place (2012, 2013, 2014)
ITALIAN LATTE ART CHAMPIONSHIP

 7° Place (2012)
WORLD LATTE ART CHAMPIONSHIP
Korea

Our Students

“Con i corsi ho imparato a differenziarmi dalla massa e a voler bene al caffè, oltre ad aver appreso piccoli e veloci gesti che possano migliorare la qualità del caffè che serviamo.”

Giulia Simoni

Barista

“Grazie a questo corso sono riuscito ad affinare la tecnica di montatura e versamento del latte. La location è luminosa e piacevole, dotata delle attrezzature più moderne.”

Stefano Frezza

Bar manager

“Sei seguito passo dopo passo, hai la tua postazione… Impari e ti diverti.”

Linda Sattamino

Barista

“Un ottimo corso molto esaustivo in un ambiente sereno e cordiale”

Fortunato Basso

Barista

“La location si è rivelata davvero adatta, in quanto oltre ad avere a disposizione tutti gli strumenti per apprendere al meglio, si ha a disposizione un ambiente piacevole e curato nei minimi particolari.”

Simone Favero

Managing Director

“Un’ ottima esperienza formativa alla quale non si può rinunciare se si lavora in questo campo. Credo che la mia professione, che ormai svolgo da qualche anno, non smetterà mai di evolvere ed è molto importante rimanere sempre aggiornati.”

Giulio Panciatici

Head Barista

“Da quando mi sono innamorata del caffè il mio unico obiettivo è quello di lavorare in questo mondo e migliorare sempre di più”

Serena Falcitano

Barista

“Che dire, il Coffee Studio è veramente una luogo per ogni amante del caffè. Dai corsi con Chiara Bergonzi ho appreso buona parte della mia cultura sul caffè.”

Gabriele Pezzaioli

Barista

“Ambiente accogliente, familiare e allo stesso tempo professionale. Metodo di insegnamento contestuale alla realtà lavorativa. Specialty Coffee è futuro e garanzia per la salvaguardia del nostro settore.”

Ilaria Saurini

Barista

“Impressioni solo positive, accoglienza calorosa, corso svolto in maniera molto seria e professionale.”

Roberto Suraci

Barista

“Amo il caffè da sempre, amo soprattutto essere immersa in questo mondo. Se ho fatto questi corsi è perché vorrei proprio definirmi ed essere una vera professionista.”

Simona Minervino

Barista

“È stata un’ esperienza positiva e che mi ha fatto crescere, grazie a questo corso ho ora anche una buona base per i filtercoffee ed essere un barista sempre più completo.”

Davide Ruzzene

Barista